Resepi Calong Sup Bebola Ikan

Calong/Sup Bebola Ikan Terengganu Bahan-Bahan Ikan Tenggiri atau Selayang/Sardin atau kembung Secubit Garam Bahan A 1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih 2 kuntum cengkih 2 kuntum bunga lawang 1 batang kayu manis Air Garam Serbuk perisa (jika suka) Suhun dan fucuk(jika suka) Kentang dipotong dadu (jika suka) Cara Cara membuat bebola ikan Jika menggunakan ikan tenggiri, potong ikan berbentuk kiub/dadu. Jika ikan sardin/kembung,siang ikan, buang perut dan kepala. Bersihkan ikan, hiris isi ikan dari arah ekor ke kepala. Ambil isinya dan buang tulang besar. Dengan dry mill blender/pengisar kering, kisar ikan ini. Jangan tambah air.Ikan dan garam disatukan, kemudian bulat-bulatkan adunan ikan ini. Buat hingga habis dan ketepikan. Cara Membuat Sup Panaskan minyak dalam periuk, kemudian tumiskan bahan A hingga naik bau. Setelah naik bau tumisan masukkan air dan kentang. Tunggu hingga menggelegak, baru masukkan bebola ikan. Suaikan rasa sup ini dengan memasukkan garam/serbuk perisa. Masukkan suhun dan padamkan api. Cadangan Hidangan Enak dimakan bersama nasi panas. Tambahan Ikan tenggiri memberikan warna yang putih dan lebih lazat berbanding ikan sardin atau kembung. Sumber: resepi.mesra.net

Comments

Popular posts from this blog

Resepi Begedil

Resepi Udang Mentega

Resepi Paprik Campur