Resepi Udang Celup Tepung
Udang Celup Tepung
BAHAN-BAHAN:
400 gm udang (kupas kulit badan saja)
1 sudu kecil garam
1/2 sudu kecil lada sulah serbuk
1 biji limau nipis
BAHAN CELUP:
1 cawan tepung jagung
1 cawan serbuk roti
1 biji telur
CARA MENYEDIAKAN:
1. Gaul udang dalam campuran air limau nipis, garam dan lada sulah serbuk dan tuskan.
2. Gaulkan udang ke dalam tepung jagung.
3. Kemudian celupkan dalam telur yang dipukul.
4. Dengan segera masukkan ke dalam serbuk roti. Tekan sedikit agar ia melekat. Susun udang dalam dulang dan masukkan dalam peti sejuk dahulu selama sejam.
5. Kemudian barulah digoreng
sumber : sajionline
BAHAN-BAHAN:
400 gm udang (kupas kulit badan saja)
1 sudu kecil garam
1/2 sudu kecil lada sulah serbuk
1 biji limau nipis
BAHAN CELUP:
1 cawan tepung jagung
1 cawan serbuk roti
1 biji telur
CARA MENYEDIAKAN:
1. Gaul udang dalam campuran air limau nipis, garam dan lada sulah serbuk dan tuskan.
2. Gaulkan udang ke dalam tepung jagung.
3. Kemudian celupkan dalam telur yang dipukul.
4. Dengan segera masukkan ke dalam serbuk roti. Tekan sedikit agar ia melekat. Susun udang dalam dulang dan masukkan dalam peti sejuk dahulu selama sejam.
5. Kemudian barulah digoreng
sumber : sajionline
Comments