Resepi Cucur Udang Rangup
Cucur Udang Rangup
Bahan-Bahan:
Bahan untuk cucur :
3 cawan tepung gandum
4 cawan air
1 sudu kecil baking powder- larutkan dengan setengah cawan air panas
½ sudu kecil bikarbonat soda
300 gram udang sederhana
Taugeh dan kucai secukupnya
Garam dan serbuk kunyit
Minyak untuk menggoreng
Untuk membuat sos :
8 biji cili merah- dibuang biji
2 ulas bawang putih
2 ulas bawang merah
½ cawan air
1 sudu besar tepung jagung
½ sudu cuka makan
Cara:
Masukkan dan gaul semua bahan cucur kecuali larutan baking powder. Setelah sebati masukkan larutan baking powder tadi.Biarkan adunan selama 15 minit sebelum menggoreng.
Sementara itu, panaskan minyak bersekali dengan senduk acuan. Bila minyak panas, masukkan adunan ke dalam senduk dalam anggaran 2 sudu, letakkan udang dan goreng hingga kekuningan.
Untuk Sos :
Kisar cili dan bawang. Masak cili dengan air atas api kecil. Kemudian masukkan tepung jagung (kacau dengan 3 sudu air) dan cuka. kacau terus sehingga agak pekat adan angkat
Bahan-Bahan:
Bahan untuk cucur :
3 cawan tepung gandum
4 cawan air
1 sudu kecil baking powder- larutkan dengan setengah cawan air panas
½ sudu kecil bikarbonat soda
300 gram udang sederhana
Taugeh dan kucai secukupnya
Garam dan serbuk kunyit
Minyak untuk menggoreng
Untuk membuat sos :
8 biji cili merah- dibuang biji
2 ulas bawang putih
2 ulas bawang merah
½ cawan air
1 sudu besar tepung jagung
½ sudu cuka makan
Cara:
Masukkan dan gaul semua bahan cucur kecuali larutan baking powder. Setelah sebati masukkan larutan baking powder tadi.Biarkan adunan selama 15 minit sebelum menggoreng.
Sementara itu, panaskan minyak bersekali dengan senduk acuan. Bila minyak panas, masukkan adunan ke dalam senduk dalam anggaran 2 sudu, letakkan udang dan goreng hingga kekuningan.
Untuk Sos :
Kisar cili dan bawang. Masak cili dengan air atas api kecil. Kemudian masukkan tepung jagung (kacau dengan 3 sudu air) dan cuka. kacau terus sehingga agak pekat adan angkat
Comments