Resepi Gulai Lemak Tempoyak Ayam
Gulai Lemak Tempoyak Ayam
BAHAN-BAHAN:
1/2 ekor ayam (potong kecil)
1/2 cawan tempoyak
5 keping asam gelugor
5 ulas bawang merah (tumbuk)
20 tangkai cili padi (tumbuk)
3 cm kunyit hidup (tumbuk)
2 cawan santan pekat
1 cawan santan cair
1 batang timun (buang biji)
CARA MENYEDIAKAN:
1. Tumis bahan tumbuk sehingga naik bau.
2. Masukkan ayam bersama santan cair dan gaul rata.
4. Masukkan tempoyak dan asam gelugor, gaul rata lagi.
5. Apabila kuah mendidih, masukkan timun.
6. Masukkan santan pekat, garam.
7. Biarkan mendidih hingga agak pekat.
BAHAN-BAHAN:
1/2 ekor ayam (potong kecil)
1/2 cawan tempoyak
5 keping asam gelugor
5 ulas bawang merah (tumbuk)
20 tangkai cili padi (tumbuk)
3 cm kunyit hidup (tumbuk)
2 cawan santan pekat
1 cawan santan cair
1 batang timun (buang biji)
CARA MENYEDIAKAN:
1. Tumis bahan tumbuk sehingga naik bau.
2. Masukkan ayam bersama santan cair dan gaul rata.
4. Masukkan tempoyak dan asam gelugor, gaul rata lagi.
5. Apabila kuah mendidih, masukkan timun.
6. Masukkan santan pekat, garam.
7. Biarkan mendidih hingga agak pekat.
Comments