Resepi Gulai Udang Galah
Gulai Udang Galah
Bahan - bahan
8 ekor udang galah
1 biji kelapa parut
2 1/2 cawan air
garam secukup rasa
4 sudu besar minyak masak
Bahan giling & tumbuk
2 batang serai
1/2 inci lengkuas
1 inci kunyit hidup
4 biji buah keras
8-10 batang cili kering
12 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
Cara - cara
1. Gaulkan udang dengan bahan yang ditumbuk dan biarkan selama 10 - 20 minit
2. Gunakan 3/4 cawan air dan perah pati santan. Tambah air yang selebihnya untuk memerah santan cair.
3. Panaskan minyak dalam periuk dan tumis udang tadi 3 -4 minit. Masukkan garam dan santan cair dan biarkan menggelegak.
4. Kecilkan api dan masukkan pati santan.
5. Biarkan mendidih perlahan. Kacau selalu.
6. Angkat dan hidang.
Sumber : Buku masakan
Bahan - bahan
8 ekor udang galah
1 biji kelapa parut
2 1/2 cawan air
garam secukup rasa
4 sudu besar minyak masak
Bahan giling & tumbuk
2 batang serai
1/2 inci lengkuas
1 inci kunyit hidup
4 biji buah keras
8-10 batang cili kering
12 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
Cara - cara
1. Gaulkan udang dengan bahan yang ditumbuk dan biarkan selama 10 - 20 minit
2. Gunakan 3/4 cawan air dan perah pati santan. Tambah air yang selebihnya untuk memerah santan cair.
3. Panaskan minyak dalam periuk dan tumis udang tadi 3 -4 minit. Masukkan garam dan santan cair dan biarkan menggelegak.
4. Kecilkan api dan masukkan pati santan.
5. Biarkan mendidih perlahan. Kacau selalu.
6. Angkat dan hidang.
Sumber : Buku masakan
Comments