Resepi Kek Coklat

Resepi Kek Coklat

Bahan-bahan:

200 g coklat masakan
150 g mentega tawar
3 biji telur
3 kuning telur
100 g gula pasir
100 g tepung gandum, ayak

Pelengkap:
150 g coklat masakan, cincang, cairkan

Cara penyediaan:

Griskan 8 acuan tahan panas bentuk bulat atau yang lain.

Cincang coklat, ketepikan 50 g untuk isian. Cairkan baki coklat bersama mentega hingga bersatu.

Pukul telur dan gula hingga kembang. Masukkan coklat cair, kacau rata. Tambahkan tepung gandum, kacau lagi hingga rata.

Tuang adunan ke dalam acuan. Masukkan beberapa potong coklat di bahagian tengahnya. Masukkan ke dalam ketuhar panas 180 C selama 30 minit.

Angkat, biarkan hingga agak sejuk. Renjis permukaannya dengan coklat cair.

Sedia untuk dihidangkan.

Comments

Popular posts from this blog

Resepi Begedil

Resepi Udang Mentega

Resepi Paprik Campur