Resepi Kek Pisang
Resepi Kek Pisang
Bahan-bahan:
250 gram gula
500 gram tepung gandum
2 biji telur
1 sudu maka susu
½ sudu teh garam
1 cawan pisang lenyek – pisang masak
1 sudu teh baking soda
1 sudu teh serbuk penaik
½ cawan mentega
Cara penyediaan:
Putar mentega dan gula sehingga ringan dan gebu.
Masukkan telur yang telah dipukul sedikit diikuti susu dan pisang lenyek.
Masukkan tepung, baking soda, serbuk penaik dan garam. Putar/kacau hingga mesra dan tuangkan ke dalam loyang roti/kek yang telah digris dengan mentega.
Bakar dalam ketuhar pada suhu sederhana sehingga masak, anggaran selama sejam. Cucuk dengan lidi untuk pastikan kek masak.
Sedia untuk dihidangkan panas-panas atau sejuk. Sedap dimakan bersama aiskrim atau sos kastard.
Bahan-bahan:
250 gram gula
500 gram tepung gandum
2 biji telur
1 sudu maka susu
½ sudu teh garam
1 cawan pisang lenyek – pisang masak
1 sudu teh baking soda
1 sudu teh serbuk penaik
½ cawan mentega
Cara penyediaan:
Putar mentega dan gula sehingga ringan dan gebu.
Masukkan telur yang telah dipukul sedikit diikuti susu dan pisang lenyek.
Masukkan tepung, baking soda, serbuk penaik dan garam. Putar/kacau hingga mesra dan tuangkan ke dalam loyang roti/kek yang telah digris dengan mentega.
Bakar dalam ketuhar pada suhu sederhana sehingga masak, anggaran selama sejam. Cucuk dengan lidi untuk pastikan kek masak.
Sedia untuk dihidangkan panas-panas atau sejuk. Sedap dimakan bersama aiskrim atau sos kastard.
Comments