Resepi Black Pepper Steak
Resepi Black Pepper Steak
Bahan-Bahan:
bahan untuk daging:
350 gram daging yang dipotong nipis<½ inci>
3 sudu kicap
2 sudu black pepper
½ sudu kecil cuka/jus limau nipis/lemon
bahan untuk sos:
3 ½ sudu black pepper
1 keping cendawan kering
garam
1 sudu jus lemon/limau nipis
1 sudu air halia
2 sudu tepung jagung
1 cawan air putih
½ sudu kicap masin
Cara:
campurkan bahan2 diatas dan gaulkan bersama
daging itu tadi. peram daging selama 10-15 minit.
Cara:
1)ambil 2 sudu mentega,cairkan atas kuali panas..
2)masukkan daging yang telah diperam tadi,
masak daging hingga betul2 masak
3)setelah daging masak,buat sos pula
sos:
1)masukkan air
2)masukkan cendawan yang dicincang halus itu dan air/jus halia serta jus lemon
3)masukkan tepung jagung
4)letakkan garam secukupnya
5)masukkan juga kicap
6)seterusnya,masukkan black pepper
letakkan sos diatas daging itu tadi..
Cadangan Hidangan:
1)sebaiknya menggunakan jus lemon daripada jus limau nipis..untuk lebih sedap
2)cincang sehalus-halusnyacendawan kering.
Bahan-Bahan:
bahan untuk daging:
350 gram daging yang dipotong nipis<½ inci>
3 sudu kicap
2 sudu black pepper
½ sudu kecil cuka/jus limau nipis/lemon
bahan untuk sos:
3 ½ sudu black pepper
1 keping cendawan kering
garam
1 sudu jus lemon/limau nipis
1 sudu air halia
2 sudu tepung jagung
1 cawan air putih
½ sudu kicap masin
Cara:
campurkan bahan2 diatas dan gaulkan bersama
daging itu tadi. peram daging selama 10-15 minit.
Cara:
1)ambil 2 sudu mentega,cairkan atas kuali panas..
2)masukkan daging yang telah diperam tadi,
masak daging hingga betul2 masak
3)setelah daging masak,buat sos pula
sos:
1)masukkan air
2)masukkan cendawan yang dicincang halus itu dan air/jus halia serta jus lemon
3)masukkan tepung jagung
4)letakkan garam secukupnya
5)masukkan juga kicap
6)seterusnya,masukkan black pepper
letakkan sos diatas daging itu tadi..
Cadangan Hidangan:
1)sebaiknya menggunakan jus lemon daripada jus limau nipis..untuk lebih sedap
2)cincang sehalus-halusnya
Comments