Begedil Bahan-Bahan 1 1/2 biji kentang dikupas kulitnya 4 ulas bawang merah 2 ulas bawang putih 10 ekor udang sederhana besar dibuang kulit dan dicincang halus sedikit garam sedikit serbuk lada sulah sedikit tepung gandum 1 biji telur diambil putihnya sedikit daun sup minyak untuk menggoreng Cara-caranya: 1. Ubi kentang direbus sehingga empuk. kemudian sejukkan dan lenyek menggunakan garfu 2. Tumbuk bawang merah dan bawang putih bersama dengan sedikit garam 3. kemudian masukkan bahan yg ditumbuk bersama dengan udang yang dicincang dan masukkan serbuk lada sulah mengikut citarasa masing2. Gaul sebati. 4. Masukkan sedikit tepung gandum dan daun sup untuk menambah rasa. 5. Bentukkan pegedil mengikut citarasa. 6. Setelah siap masukkan pegedil di dalam fridge utk sebatikan bhn2 tersebut dlm masa lebih kurang 10 - 15 minute. 7. Kemudian bolehlah menggorengnya.
Resepi Daging Arnab Goreng Lada Hitam BAHAN-BAHANNYA: 300 daging arnab 3 gm lada hitam 3 gm soya soya sauce 10 gm sos tiram 5 gm halia muda 5 gm bawang putih 80 gm mentega 5 gm gula 10 gm black soya sauce 30 cc air 5 gm hirisan bawang besar 5 gm bawang besar CARA MEMBUATNYA: 1. Daging arnab dibersih menggunakan tepung untuk membuang baunya 2.Panaskan minyak dan goreng arnab hingga masak, Angkat dan toskan 3. Panaskan mentega ,kemudian tumis halia,bawang putih dan bawang besar,yang di tumbuk hingga naik bau. 4. Masukkan lada hitam yang ditumbuk gula,black sauce,soya sauce,sos tiram dan air . 5. Kacau hingga semuanya sebati dan pekat ,masukkan hirisan bawang besar. 6. Setelah kuah jadi pekat masukkan daging arnab yang telah digoreng. 7. Biarkan hingga kering dan angkat. Hidangkan ketika masih panas.
Resepi Ikan 3 Rasa Bahan-Bahan : 1 ekor ikan siakap / kerapu sedikit bawang putih (ditumbuk) 1 inci halia 2 biji tomato (agak masak) 6 biji cili merah 10 biji cili padi 2 sudu sos tiram 2 sudu sos cili 1 sudu sos tomato sedikit gula, garam bhn utk dikisar Cara memasak : 1. Goreng ikan (spt biasa) garing / separuh garing (terpulang). Toskan minyak.Ketepikan. 2. Tumis bawang putih (naik bau) + bhn kisar 3. Masukkan semua sos tadi, gula, garam dan sedikit air 4. Tuang atas ikan
Comments