Begedil Bahan-Bahan 1 1/2 biji kentang dikupas kulitnya 4 ulas bawang merah 2 ulas bawang putih 10 ekor udang sederhana besar dibuang kulit dan dicincang halus sedikit garam sedikit serbuk lada sulah sedikit tepung gandum 1 biji telur diambil putihnya sedikit daun sup minyak untuk menggoreng Cara-caranya: 1. Ubi kentang direbus sehingga empuk. kemudian sejukkan dan lenyek menggunakan garfu 2. Tumbuk bawang merah dan bawang putih bersama dengan sedikit garam 3. kemudian masukkan bahan yg ditumbuk bersama dengan udang yang dicincang dan masukkan serbuk lada sulah mengikut citarasa masing2. Gaul sebati. 4. Masukkan sedikit tepung gandum dan daun sup untuk menambah rasa. 5. Bentukkan pegedil mengikut citarasa. 6. Setelah siap masukkan pegedil di dalam fridge utk sebatikan bhn2 tersebut dlm masa lebih kurang 10 - 15 minute. 7. Kemudian bolehlah menggorengnya.
Resepi Udang Mentega Bahan- Bahan 1 kg udang besar (belah belakang tanpa putus) 1 sudu teh garam 1 kg minyak 250 gram mentega tawar 6 tangkai daun kari 5 ulas bawang putih (dicincang) 6 tangkai cili api (dicincang) 8 biji kuning telur 250 ml susu cair penuh krim 1/2 sudu teh serbuk perasa ayam 1 sudu besar gula Cara membuat 1) Goreng udang yang telah dibersihkan dengan garam sehingga masak dan tos..ketepikan 2) Pukul kuning telur dan susu bersama serbuk pati ayam sehingga kembang. 3) Panaskan kuali masukkan mentega dan biarkan cair perlahan-lahan . 4) Tumis bawang putih sehingga kuning dan masukkan cili api, kacau sebentar. 5) Masukkan bancuhan telur dan kacau sehingga mula pekat ,masukkan daun kari, sos ikan , udang goreng ,gula,garam, dan serbuk perasa. 6) Kacau sehingga bersarang dan garing. 7) Tuang ke dalam tapis dan biarkan mentega sejat. 8) sedia dihidangkan.........
Resepi Paprik Campur Bahan-bahan sedikit udang segar sedikit Sotong Isi ayam - dipotong kecil 4 ulas bawang merah (ditumbuk) 2 ulas bawang putih (ditumbuk) 1 labu bawang besar (dimayang) 2 batang serai (diketuk) beberapa helai daun limau purut 2 biji buah tomato - belah 4 5 biji cili padi - diketuk Bunga kobis, jagung muda, carrot, kacang panjang Sedikit sos tomato, sos cili, sos tiram, kicap manis Garam, gula Caranya memasak 1) Tumis bawang merah, bawang putih & cili padi tadi. 2) Masukkan semua jenis sos tadi diikuti dengan ayam, udang & sotong. 3) Biarkan mendidih sekejap dan masukkan sedikit air. 4) Masukkan serai, daun limau purut & sayuran. 5) Bila dah mendidih, masukkan pula bawang besar & tomato. 6) kemudian masukkan garam & gula secukup rasa... 7) sedia dihidang
Comments