Resepi Dalca Tulang

Resepi Dalca Tulang

BAHAN – BAHAN :

4 Biji terung
3 Batang lobak merah
4 biji ubi kentang
250 gm kacang panjang
1 kg santan
1 bungkus rempah kari daging
500 gm kacang dal
(di rebus lembut dan di kisar )
500 gm tulang lembu  (rebus )
400 ml air
minyak untuk menumis
garam

BAHAN MAYANG :

5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
3 cm halia

BAHAN  TUMIS :

3 Cm kulit kayu manis
5 kuntum bunga cengkih
3 kuntum bunga lawang
4 helai daun kari

CARA MENYEDIKANNYA :

1. Panaskan minyak dalam api yang sederhana .
2. Tumis bahan mayang dan bahan penumis hingga naik bau .Masukkan rempah kari dan kacau hingga naik minyak
3. Masukkan tulang lembu da biarkan seketika .Tuangkan santan. Apabila sudah mendidih masukan terung ,lobak merah .kacang panjang dan kacang buncis
4. Tuangkan asam air jawa dan garam secukup rasa. Masukkan kacang dal dan air .Kacau hingga sebati
5. Masukkan ubi kentang dan perlahankan api

Comments

Popular posts from this blog

Resepi Begedil

Resepi Daging Arnab Goreng Lada Hitam

Resepi Ikan Tiga Rasa