Resepi Ayam Percik Kelantan

Resepi Ayam Percik Kelantan

bahan bahan

1 ekor ayam dibelah 4
1 biji kelapa (diambil santan)
1 keping asam gelugor
minyak masak
serbuk kunyit
sedikit tepung beras
garam
gula

bahan bahan yang dikisar

2 biji bawang putih
5 biji bawang merah
3 biji cili kering
sedikit halia

cara cara penyediaan

perasakan ayam dgn garam dan serbuk kunyit,
kemudian bakar ayam sehingga masak.

cara penyediaan kuah percik

campurkan santan bersama bahan bahan yang dikisar,masak diatas api yg sederhana hingga santan masak,masukkan asam keping ,garam dan gula secukup rasa,masukkan sedikit tepung berasa utk memekatkan kuah...

tuangkan diatas ayam yg telah di bakar tadi,..sedia untuk dihidang..

Comments

Popular posts from this blog

Resepi Begedil

Resepi Daging Arnab Goreng Lada Hitam

Resepi Ikan Tiga Rasa