Resepi Nasi Ayam Hainan
Nasi Ayam Hainam/Hainan Chicken Rice
Bahan-Bahan:
Bahan A
1 ekor ayam/1whole chicken (1.5kg)
500g beras makan/rice
Bahan B
2cm halia/ginger
4 ulas bawang putih/shallot
2 sudu makan minyak bijan
2 sudu makan minyak masak
2 sudu makan serbuk pati ayam/chicken stock
cacah/gravy
5 biji lada hidup/fresh chili
10 biji bawang putih/shallot
3 sudu makan cuka/vineger
3 biji limau kasturi/lime
gula secukupnya/sugar
Cara:
AYAM:
Bersihkan ayam bulat dan di gantung selama 30min sehingga kering sikit.Masakan air 3/4 dalam belanga besar(cukup masukan ayan tadi).Masukkan ayam tadi kedalam air yang mendidih, kecilkan apinya dan masakan dalam 40min.
Selepas masak sediakan basin yang penuh dengan Ais Batu dan Ayer.Masukan ayam tadi kedalamnya dan rendamnya selama 5min lepas itu di gantung untuk buang segala airnya (Air yang sejuk penuh ais dapat membekukan lemak ayam bila di makan nanti tidak berapa kering)
Nasi:
Bersihkan beras makan dan dikeringkan,Tumis Bahan B dengan api kecil dan seterusnya masukan beras tadi dan di gaul sehingga sebati.Masukan ke periuk masak nasi dan masak seperti masak nasi biasa.
Cadangan Hidangan:
Bagi Cacah
Bersihkan lada dan masukan dalam blender,masukan cuka gula dan air kasturi dan sedikit air dan garam..lepas tu blender lah....
Tambahan:
(Air yang sejuk penuh ais dapat membekukan lemak ayam bila di makan nanti tidak berapa kering)
(Beras kalau ingin yang lebih lazat gantikan ayer masak dengan air masak ayam dan masukan 5 helai daun pandan)
Bahan-Bahan:
Bahan A
1 ekor ayam/1whole chicken (1.5kg)
500g beras makan/rice
Bahan B
2cm halia/ginger
4 ulas bawang putih/shallot
2 sudu makan minyak bijan
2 sudu makan minyak masak
2 sudu makan serbuk pati ayam/chicken stock
cacah/gravy
5 biji lada hidup/fresh chili
10 biji bawang putih/shallot
3 sudu makan cuka/vineger
3 biji limau kasturi/lime
gula secukupnya/sugar
Cara:
AYAM:
Bersihkan ayam bulat dan di gantung selama 30min sehingga kering sikit.Masakan air 3/4 dalam belanga besar(cukup masukan ayan tadi).Masukkan ayam tadi kedalam air yang mendidih, kecilkan apinya dan masakan dalam 40min.
Selepas masak sediakan basin yang penuh dengan Ais Batu dan Ayer.Masukan ayam tadi kedalamnya dan rendamnya selama 5min lepas itu di gantung untuk buang segala airnya (Air yang sejuk penuh ais dapat membekukan lemak ayam bila di makan nanti tidak berapa kering)
Nasi:
Bersihkan beras makan dan dikeringkan,Tumis Bahan B dengan api kecil dan seterusnya masukan beras tadi dan di gaul sehingga sebati.Masukan ke periuk masak nasi dan masak seperti masak nasi biasa.
Cadangan Hidangan:
Bagi Cacah
Bersihkan lada dan masukan dalam blender,masukan cuka gula dan air kasturi dan sedikit air dan garam..lepas tu blender lah....
Tambahan:
(Air yang sejuk penuh ais dapat membekukan lemak ayam bila di makan nanti tidak berapa kering)
(Beras kalau ingin yang lebih lazat gantikan ayer masak dengan air masak ayam dan masukan 5 helai daun pandan)
Comments