Resepi Laksa Penang (2)

Resepi Laksa Penang (2)

Bahan-bahan:

1kg Ikan kembung (rebus)
3kuntum Bunga kantan
2ikat Daun kesum
20gm Cili kering kisar
10gm Cili padi (kisar)
20gm Bawang merah (kisar)
6keping asam keping
Garam dan serbuk perasa

Bahan ulam bersama laksa:

1peket Laksa (rebus)
Timun (cincang)
Cili merah (hiris)
Telur
Nanas
Limau nipis

Cara menyediakan:

1. Ikan kembung direbus dan ambil isinya. Kemudian tumbuk hingga lumat.
2. Masukkan ke dalam periuk bersama air rebusan tadi.
3. Setelah itu,masukkan daun kesum,bunga kantan,isi ikan dan asam keping.
4. Biarkan ia mendidih dan masukkan garam serta bahan perasa. Setelah kuah menjadi pekat,barulah diangkat.

Comments

Popular posts from this blog

Resepi Begedil

Resepi Udang Mentega

Resepi Paprik Campur