Resepi Laksa Johor (2)
Resepi Laksa Johor (2)
Bahan-bahan
500gm mee (celur)
1kg ikan tenggiri (rebus dan ambil isinya)
300gm rempah kari ikan
100gm cili kisar
150gm serbuk ketumbar
150gm serbuk jintan manis
50gm bawang putih (kisar)
50gm bawang merah (kisar)
50gm halia (kisar)
200gm udang kering
4batang serai (titik)
2liter santan
4keping asam keping
300gm kerisik
garam dan bahan perasa secukupnya
minyak untuk menumis
Bahan tambahan
Bawang besar
Kacang panjang
Tauge
Timun
Daun kesum
Bunga kantan
Cili
Sambal belacan
Cara menyediakan:
1.Tumis bahan-bahan yang dikisar sehingga naik bau.Masukkan udang kering,isi ikan,air rebusan dan santan.
2.Setelah mendidih, masukkan kerisik,garam dan bahan perasa lain.
3.Setelah kuah pekat,angkat dan hidangkan.
Comments