Koleksi Resepi Kegemaran Dari Berbagai Sumber Rujukan Dan Internet Untuk Di Kongsi Bersama

Air Asam

Bahan-Bahan:

BAHAN A
Asam jawa (dalam dua kerat jari)
(direndam ½ cawan air suam, buang biji)
1 biji limau kasturi (besar)
(dibelah dua dan dibuang biji)
8-10 cili padi kampung
½ biji tomato
1 inci belacan
1 sudu kecil kerisik
1 sudu besar gula
1 sudu kecil garam

Bahan B
1-2 biji tomato
1-2 biji bawang besar

Cara:

1. Pastikan asam jawa tiada biji.
2. Masukkan Bahan 'A' ke dalam blender. Jangan tambah terlalu banyak air (cukup air suam yang digunakan untuk merendam asam jawa kerana nanti air asam terlalu cair).
3. Potong tomato kecil-kecil (kiub
4. Hiris bawang. Pastikan empulur bawang dibuang.
5. Gaulkan air asam bersama tomato dan bawang besar.

Cadangan Hidangan:

Boleh makan bersama ikan bakar seperti cencaru. ikan terubuk, ikan pari bakar.

Juga boleh dimakan dengan ulam-ulam kampung. Istimewa dengan jantung pisang abu. Caranya mudah, masak air dalam periuk dan tunggu menggelegak. Masukkan 1 sudu kecil garam. Jangan belah 2 jantung sehingga air menggelegak. Nanti jantung hitam dek getah. Rebus sampai empuk 20 - 30 mengikut saiz.

I'm reading: Resepi Air Asam ~ Twitter FaceBook

Related Post



0 comments