Resepi Ketam Masak Lada Hitam

Ketam Masak Lada Hitam

BAHAN-BAHAN
:

2 ekor ketam

2 ulas bawang putih

1 labu bawang besar

40 gm halia

1 tangkai cili merah

50 gm sos lada hitam

2 sudu besar kicap cair

1 sudu besar kicap pekat

1 biji telur

1 sudu lada hitam (tumbuk)

1 sudu kecil minyak bijan


CARA MENYEDIAKAN:

1) Rebuskan ketam dan ketepikan.

2) Panaskan minyak, tumiskan bawang putih, bawang besar, halia dan cili yang

dihiris halus.

3) Kemudian masukkan sos lada hitam, kicap cair, kicap pekat dan lada hitam.

Kacau rata.

4) Masukkan ketam, minyak bijan dan minyak bawang putih.

5) Masukkan garam secukup rasa dan telur yang telah dipukul. Gaul rata dan biarkan

mereneh.

sumber : sajionline

Comments

Popular posts from this blog

Resepi Begedil

Resepi Udang Mentega

Resepi Paprik Campur