Resepi Gulai Udang Galah

Gulai Udang Galah

Bahan - bahan

8 ekor udang galah

1 biji kelapa parut

2 1/2 cawan air

garam secukup rasa

4 sudu besar minyak masak

Bahan giling & tumbuk

2 batang serai

1/2 inci lengkuas

1 inci kunyit hidup

4 biji buah keras

8-10 batang cili kering

12 ulas bawang merah

4 ulas bawang putih

Cara - cara

1. Gaulkan udang dengan bahan yang ditumbuk dan biarkan selama 10 - 20 minit

2. Gunakan 3/4 cawan air dan perah pati santan. Tambah air yang selebihnya untuk memerah santan cair.

3. Panaskan minyak dalam periuk dan tumis udang tadi 3 -4 minit. Masukkan garam dan santan cair dan biarkan menggelegak.

4. Kecilkan api dan masukkan pati santan.

5. Biarkan mendidih perlahan. Kacau selalu.

6. Angkat dan hidang.

Sumber : Buku masakan

Comments

Popular posts from this blog

Resepi Begedil

Resepi Udang Mentega

Resepi Paprik Campur